Zal cloud computing de IT-afdeling irrelevant maken?

Error message

Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/green10/public/drupal/includes/common.inc).

In een bijeenkomst van CIO's en IT-directeuren vroeg “thought leader” Peter Hinssen de
aanwezigen om mekaar toch nog eens goed te bekijken. Want, zo ging Hinssen verder, binnen
pakweg een jaar of drie is uw afdeling en per uitbreiding ook uw job irrelevant. Uw gebruikers
zullen hun IT-diensten afnemen uit de Cloud.

Cloud computing is een fenomeen, zoveel is zeker. Maar cloud computing is niet één fenomeen: er is IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service), SaaS (Sofware as a Service) en BPaaS (Business Process as a Service). En deze indeling in modellen IaaS, PaaS, SaaS en BPaaS is er niet alleen voor de genuanceerde theorie. In een onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het maandblad Informatie van januari/februari 2012, stellen Annick en Peter De Bruyn, Steven De Haes en Wim Van Grembergen vast dat de practitioners er desgevraagd telkens iets anders onder verstaan. En diezelfde practitioners zien ook telkens andere voordelen en risico's voor de 4 modellen.

Naar mijn mening zal Cloud computing de IT-afdeling niet irrelevant maken. Als we het over IaaS en PaaS hebben zijn de IT-infrastructuur-afdeling en application development zonder meer in de lead. De IT-afdeling doet er goed aan om IaaS en PaaS op een slimme manier in te zetten in overleg met de business. Met de juiste interne-, maar ook IaaS- en PaaS-componenten kan de business zo snel als mogelijk de IT-services krijgen die ze nodig heeft.

Maar SaaS en BPaaS zijn heel andere koek! Businessafdelingen kunnen hier in principe naar eigen inzicht en met eigen budget gebruik van maken. Dikwijls hebben businessverantwoordelijken niet door dat ze in feite van SaaS en BPaaS gebruik maken: hen is een totaaloplossing aangeboden. De IT-afdeling komt pas aan de vergadertafel op het moment dat de SaaS of BPaaS ingeburgerd geraakt en men aan integreren met de bestaande systemen denkt. Het is best mogelijk dat een en ander dan niet zo gemakkelijk blijkt.

Daarom is het belangrijk dat de IT-afdeling nog meer naar de noden van de business luistert. Bovendien moeten IT-professionals het SaaS- en BPaaS-aanbod aandachtig volgen om hun business-collega's op het juiste moment een geschikte oplossing te kunnen bieden.